ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολλή ζέστη φέρνει κατακράτηση: Tι να φάτε για να ξεπρηστείτε

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΙΟΥΝ 06, 2024

Η πολλή ζέστη φέρνει κατακράτηση: Tι να φάτε για να ξεπρηστείτε
Pexels/towfiqu barbhuiya
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φούσκωμα είναι μια κοινή και άβολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, τα πεπτικά προβλήματα και οι ορμονικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και υπάρχουν πολλές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, η στροφή σε φυσικές λύσεις όπως τα λαχανικά μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος, βελτιώνουν την πέψη και προάγουν ένα υγιές έντερο. 

1. Αγγούρι
Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για την ενυδάτωση και την αποβολή του υπερβολικού νερού από το σώμα. Περιέχουν καφεϊκό οξύ και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και βοηθούν στην πέψη. Τα αγγούρια έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Φωτογραφία από Matthias Zomer

2. Σπαράγγι
Τα σπαράγγια δρουν ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας νερού και στη μείωση του φουσκώματος. Περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία των νεφρών και βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών. Επιπλέον, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προάγοντας την υγιή πέψη και μειώνοντας τα αέρια.

3. Τζίντζερ
Αν και στην πραγματικότητα δεν είναι λαχανικό, το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά ως μπαχαρικό ή βότανο σε πολλά πιάτα και είναι γνωστό για τα πεπτικά του οφέλη. Το τζίντζερ περιέχει ενώσεις που ονομάζονται τζιντζερόλες και σογκαόλ, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των εντέρων και στη μείωση της φλεγμονής, ανακουφίζοντας το φούσκωμα και τα αέρια. 

Φωτογραφία από Pixabay

4. Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα ισχυρό όπλο όταν πρόκειται για τη μείωση του φουσκώματος. Περιέχει ανηθόλη, μια ένωση που χαλαρώνει τους γαστρεντερικούς μύες και βοηθά στην απελευθέρωση παγιδευμένων αερίων. Οι σπόροι μάραθου μπορούν να μασηθούν απευθείας ή ο βολβός μπορεί να κοπεί σε φέτες και να προστεθεί σε σαλάτες ή ψητά πιάτα για να επωφεληθούν από τα χωνευτικά οφέλη του.

5. Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια είναι ένα άλλο λαχανικό πλούσιο σε νερό που βοηθά στην ενυδάτωση και μειώνει το φούσκωμα. Είναι χαμηλα σε θερμίδες και υψηλή σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Τα κολοκυθάκια μπορούν να τα απολαύσουμε ωμά, ψητά ή μέσα και στα ζυμαρικά για ένα υγιεινό γεύμα.

Φωτογραφία από Les Bourgeonniers

6. Σπανάκι
Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν άφθονο νερό, τα οποία και τα δύο είναι απαραίτητα για τη μείωση του φουσκώματος. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. 

7. Σέλινο
Το σέλινο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και τις διουρητικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή του υπερβολικού νερού και στη μείωση του φουσκώματος. Περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται απιγενίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση. 

8. Μέντα
Αν και δεν είναι λαχανικό, τα φύλλα μέντας χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική και μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση του φουσκώματος. Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία χαλαρώνει τους γαστρεντερικούς μύες και βοηθά στην ανακούφιση των αερίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb